Pirlaxboken

Pirlaxboken är tvåspråkig, delvis på båda språken, delvis på någondera språk. Boken finns i många bybors bokhyllor, så du kan låna den av nån granne, annars så hittar du den på biblioteket. Några böcker finns fortfarande i byaföreningens arkiv, så för 20 € kan du få boken till din egen.

 

Början

Det var år 2007 som det i byaföreningens styrelse blev tal om att det skulle vara intressant att fördjupa sig i byns historia. Idén var inspirerande, men hur börja och hur få byborna att berätta om det förflutna? Kaffe är svaret på många problem, så vi började med kaffekalas och en hel hop med äldre människor dök upp. Det blev flere kaffekalas, då vi tittade på gamla foton och lyssnade på historier. Det var därifrån det började.

Skrivandet

Pirlaxboken skrevs under tre år. De tre huvudförfattarna studerade historieböcker, kyrkböcker, tolkade gamla dagböcker och satt i lokaltidningarnas arkiv. På vintern hölls möten en gång i veckan för att stämma av läget och planera slutprodukten.

Andra författare dök upp under arbetets gång. En dag kom en bybo med ett blårutigt häfte fullskrivet med vacker handstil. Anteckningsboken innehöll händelser från flera decennier, från personens barndom och ungdom i vår by. Vilken skattkista det här var.

En annan bybo gick en kurs på medborgarinstitutet, för att lära sig skriva om sin barndom. En annan skribent skrev om sin korta, men lyckliga, tid som tonåring i byn. Det var för mer än ett halvt sekel sedan, men allt var fortfarande i färskt minne. Några andra författare dök också upp, eftersom skrivandet av Pirlaxboken både intresserade och inspirerade många.

Efter ett långt och hårt arbete blev Pirlaxboken klar, och boken presenterades på byaföreningens sommarfest sommaren 2011.

 

Några av rubrikerna i boken:

Om Pirlax historia och tidiga ägarförhållanden.

Nykoppin murha Piirlahdessa- tragedia sadan vuoden takaa

Släkten Askolin och Pirlax

Från torp till hemman- utdrag ur Axel Lindroos (1893-1969) dagböcker 1922-69

Ebbo mejeri

Pär Stenbäck berättar om sin ungdom i Pirlax- utdrag ur boken ”När världen öppnade sig”

Kodnamnet 140 Berta

Karjalaisten tulo

Lapsuus sodan varjossa

Den kosmopolitiska familjen Zeidler