Piirlahtikirja

 

 

Piirlahtikirja

Piirlahtikirja on kaksikielinen teos, osittain molemmilla kielillä, osittain vain toisella. Kirja löytyy monen kyläläisen kirjahyllystä, joten reippaasti naapureille lainaamaan, muutoin löytyy kirjastostakin. Muutamia kirjoja piileksii vielä kyläyhdistyksen arkistossa, joten hintaan 20€ voi saada kirjan omaksi.

Alku

Oli vuosi 2007, kun kyläyhdistyksen hallituksessa tuli puheeksi että olisi kiinnostavaa tutkia kylän historiaa. Ajatus innosti, mutta miten aloittaa ja miten saada kyläläisiä kertomaan menneisyydestä? Kahvi on vastaus moneen ongelmaan, joten kahvikesteillä aloitettiin, ja paikalle tuli kiitettävästi vanhempaa väkeä. Kolmesti kahviteltiin, katsottiin vanhoja valokuvia, kuunneltiin tarinoita ja ihmeteltiin. Siitä se lähti alkuun.

Kirjoittaminen

Kolmisen vuotta kirjaa kirjoitettiin. Kolme pääkirjoittajaa tutkivat  historiankirjoja, kirkonkirjoja, tulkitsivat vanhoja päiväkirjoja ja istuivat paikallislehtien arkistoissa. Talvisin oli tapaamiset kerran viikossa, silloin tarkistettiin tilannetta  ja suunniteltiin lopullista tuotetta.

Muitakin kirjoittajia ilmeni työn aikana. Yhtenä päivänä eräs kyläläinen toi sinisen ruutuvihon täyteen kirjoitettuna kauniilla käsialalla. Ruutuvihkoon mahtui useamman vuosikymmenen tapahtumia kyseisen kyläläisen lapsuus-ja nuoruusajalta kylässä. Mikä aarearkku tämä olikaan.

Toinen kyläläinen kävi kansalaisopistokurssin, oppiakseen kirjoittamaan oman tarinansa. Eräs toinen kirjoittaja lähetti kertomuksen omasta lyhyestä, mutta onnellisesta, ajasta teininä kylällä. Tästä oli jo yli puolivuosisataa, mutta kaikki oli vieläkin tuoreessa muistissa. Muutamia muitakin kirjoittajia ilmeni, sillä Piirlahtikirjan teko kiinnosti ja innosti monia.

Pitkän ja kovan työn jälkeen Piirlahtikirja valmistui, ja kirjan julkaisut oli kyläyhdistyksen kesäjuhlissa kesällä 2011.

Joitakin aiheita kirjassa: 

Piirlahden historiasta ja varhaisista omistussuhteista

Nykoppin murha Piirlahdessa- tragedia sadan vuoden takaa

Askoliinit ja Piirlahti

Torpasta maatilaksi-poimintoja Axel Bernhard Lindroosin (1893-1969) päiväkirjoista 1922-69

Ebbo mejeri

Boris Pirlaxminnen

Koodinimi 140 Berta

Karjalaisten tulo

Tytärsaarelaiset Piirlahden kalastajakylässä