Suomi 100 juhlat 29.6.2017

Piirlahden kyläyhdistys halusi joka vuotisen kesäjuhlan sijaan juhlia Suomen satavuotista itsenäisyyttä kutsumalla kaikki, myös ympäristön kylät juhlaan.

Juhlan ajankohta oli kesäinen lauantai 29.7.2017 ja paikkana Bygdebo Epoossa. Juhlapaikka oli koristeltu perinteisesti kukin ja koivunlehvin, sekä suomenlipuin. Juhla aloitettiin nostamalla kuohuva malja 100-vuotiaan Suomen kunniaksi, ja kuten kaikissa tärkeissä juhlissa siellä pidettiin tietysti myös juhlapuheita. Maljan noston jälkeen Piirlahden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anne Granholm piti avajaispuheen, joka käsitteli kyläyhdistyksiä ja niiden merkitystä Suomen historiassa. Puheen jälkeen kunnioitimme kaatuneitten muistoa hetken hiljaisuudella.    AG Suomi 100 puhe 29.7.2017

 

Tämän jälkeen tarkasteltiin Piirlahden historiaa Suomen kohtalon hetkien varjossa. Liisa Wilska valotti erinomaisesti oman alueemme historiaa ja Suomen kohtalon sivuamista oman kylän arjessa. Liisa Wilska oli valitettavasti estynyt saapumasta, joten hänen tekstiään tulkitsi erinomaisesti Tuula Salo.    Liisa Wilska Piirlahden historia

Mina Westerholm oli koonnut mielenkiintoisen valokuvanäyttelyn henkilöistä ja tapahtumista Piirlahden alueelta itsenäisyytemme ajalta. Hän kävi läpi kuvien taustaa ja kertoi, keitä olivat henkilöt näissä vanhoissa valokuvissa. Juhlassa oli läsnä myös muutamia henkilöitä, varsinaisia kylämme tervaskantoja jotka esiintyivät kuvissa, he saivat hyvin ansaitut aplodit.

Juhlissa täytyy toki olla myös musiikkia ja siitä vastasi trubaduuri Mats Fontell. Kahvin lomassa keskustelu kävi vilkkaana ja monet tutut ja ystävät tapasivat vuosien jälkeen toisensa. Näitä tapaamisia jotka ilahtuneiden huudahdukset saattelemana kajahtivat ilmoille tuttujen tuntiessa toisensa vuosien jälkeen, oli ilo seurata ja kokea.

Anne Granholm

Kuvat: John Gammals